Hautajaisten järjestämisen voi aloittaa valitsemalla teitä palvelevan hautaustoimiston. Toimisto on yleensä sen paikkakunnan toimisto, jossa hautajaiset aiotaan järjestää. Jos vainaja on jollain toisella paikkakunnalla, voi palvelua tiedustella myös sieltä. Omaiset voivat vapaasti valita hautaustoimiston, joka heitä palvelee suruasioissa. Hautaustoimistojen palvelusisältöjen ja hinnoittelun suhteen on yleensä jonkinlaisia eroavaisuuksia. Myös vainajan kotipaikkakunnan seurakunta auttaa omaisia hautajaisjärjestelyjen aloittamisessa.

Järjestelyt lähtevät etenemään, kun olet valinnut toimiston.

Ihan niin pian kuin voimasi antavat myöden, ei ole mitään oikeaa tai väärää aikaa. Yleensä omaiset tulevat hautaustoimistoon 2-7 päivän kuluttua läheisensä kuolemasta. Toiset haluavat aloittaa järjestelyt hyvinkin pian, kun taas toisilla voi mennä paljon pidempi aika, kunnes ovat valmiita kohtaamaan ketään. Hautaustoimisto ohjeistaa ja neuvoo omaisia ja pyrkii järjestämään kaiken vainajan tai omaisten toiveita kunnioittaen ja kuunnellen. Hautaustoimistossa yleensä asiat avautuvat ja selkiytyvät. Ammattilaiset kertovat tarjolla olevista vaihtoehdoista ja omaiset tekevät päätökset.

Hautaustoimistossa omaiset valitsevat arkun ja tarvittaessa uurnan, henkilökunta auttaa valinnoissa ja esittelee vaihtoehtoja. Hautaustoimisto huolehtii vainajan pukemisesta, arkkuunlaitosta ja tarpeellisista kuljetuksista, joko yhdessä omaisten kanssa tai ilman omaisia. Omaiset osallistuvat sillä laajuudella tapahtumiin, kuin itse tahtovat. Hautaustoimisto voi myös omaisten valtuuttama hoitaa kaikki käytännön järjestelyt ilman, että omaiset osallistuvat mihinkään käytännön vaiheeseen ennen hautaustilaisuutta.

Osa hautaustoimistoista voi hoitaa kaikki kuoleman jälkeen vastaan tulevat asiat, kuten esimerkiksi muistotilaisuuden kokonaisuudessaan, hautajaiskukat, perunkirjoituksen, muistomerkkiasiat, kuolinpesän asunnon tyhjennyksen ja siivouksen. Toiset hautaustoimistot käyttävät edellä mainituissa laadukkaita ja hyväksi todettuja yhteistyökumppaneita. Näidenkin asioiden suhteen omaiset valitsevat tilatun palvelun laajuuden.

Kukkalaitteet ja surukukat ovat kunnioitus vainajaa kohtaan. Kukat ovat myös osa surutyötä ja kukkien väreillä voidaan viestiä paljon. Vainajalla on saattanut olla jokin lempikukka tai väri ja hänen muistoaan voidaan kunnioittaa, vaikka valitsemalla arkun päälle niistä kukista tehty arkunkoriste. Ei ole sinänsä mitään sääntöä olemassa siitä, millaisia tai minkä verran kukkia tulisi olla. Jos kyseessä on arkkuhautaus, siirtyvät kukkalaitteet arkun ja saattoväen mukana haudalle. Arkunkoristeena ollut kukkalaite yleensä lasketaan hautaan arkun mukana ja muut kukkalaitteet lasketaan hautakannen päälle. Jos kukat on jo kertaalleen laskettu arkun äärelle esimerkiksi kappelissa, ei värssyjä lueta toistamiseen haudalla. Myös laskujärjestys on vapaampi kuin ensimmäisellä kerralla. On kuitenkin hyvä muistaa myös kukkien kohdalla, että kyseessä on juuri teidän läheisenne hautaus ja juuri teidän päivä saattaa hänet hautaan. Myös kukkien suhteen voivat omaiset yhteisesti sopia, miten toimitaan. Jokainen voi halutessaan viedä oman kukkalaitteen, tai kukkalaite voi olla useammalta yhteisesti. Haudalla voi ottaa muutaman valokuvan muistoksi myös tästä hetkestä.

Jos vainajalla on ollut toive tulla tuhkatuksi, tätä toivetta pyritään kunnioittamaan. Silloin kukkien kohdalla voi olla erilaisia menettelytapoja. Jos vainaja siunataan seurakunnan tilassa ja hän siirtyy siunauksen jälkeen tuhkattavaksi, tulee yleensä omaisten huolehtia alttarilta pois laskemansa kukkalaitteet. Omaiset voivat siirtää kukat kappelin ulkopuolella olevalle muistokivelle, viedä jonkun toisen läheisen haudalle tai ottaa mukaansa muistojuhlaan. Pääsääntö kuitenkin on, että alttarille tai seurakunnan sisätiloihin ei kukkia voi jättää.

Joskus omaiset päätyvät yksittäisiin kukkiin silloin kun vainaja tuhkataan.

Kukkakaupat voivat kuljettaa tilatut kukkalaitteet kappelille valmiiksi, jos omaiset ovat niin toivoneet. Arkunkoriste on asetettu valmiiksi arkun kannen päälle, ennen omaisten saapumista. Joskus voi olla siten, että vainaja kuljetetaan kuolinpaikkakunnalta muualle siunattavaksi ja/tai haudattavaksi. Jos kuljetus on sama päivä kuin hautauspäivä eikä vainajaa ole voitu kuljettaa sinne ennalta odottamaan, myös osa kukkalaitteista voi silloin kulkea ruumisauton kyydissä.

Tilaisuuden kulku ja siunaustilaisuuden etenemisen järjestys noudattaa kirkollisen toimituksen kaavaa. Omaiset voivat esittää toimituksen kulkuun toiveita sisällöstä, eli siitä mitä esimerkiksi tahtoisivat papin vainajasta puhuvan.
Kukkien lasku arkun äärelle voi tapahtua toimituksen alussa tai lopussa. Yleensä tilaisuudessa otetaan joitain valokuvia muistoksi. Jos kukat lasketaan vasta toimituksen lopussa, ehtivät ne olla arkun ympärillä huomattavasti lyhyemmän aikaa.

Lähiomaiset laskevat kukkansa ensin, sen jälkeen sukulaiset, ystävät, tuttavat ja muut hautajaisvieraat. Arkun ääressä pidetään lyhyt hiljainen hetki, kukkavihosta luetaan muistolause ja se asetetaan arkun vierelle joko telineelle tai lattialle.

Hautaustoimistoista on saatavilla perinteinen arkkuvaatetus, yleensä valkoinen pitkä paita ja sukat. Ne ovat puuvillaa, pellavaa tai silkkiä. Vainajan pukeminen omiin vaatteisiin on myös sallittua. Ne voivat olla vainajan lempivaatteet, juhlapuku tai jotain hänelle tärkeää. On sallittua jättää arkkuun myös esimerkiksi kirje, piirustus tai valokuva. Hautaustapa ja kulttuuri voi myös vaikuttaa tähän. Tässäkin asiassa hautaustoimisto neuvoo omaisia.

Kyllä voi. Kirkollinen hautaan siunaaminen voidaan pyydettäessä toimittaa kirkkoon kuulumattomallekin, mikäli vainaja on sitä eläessään toivonut. Rovaniemen seurakunnassa on tapa, että kirkkoon kuuluva vainaja siunataan, vaikka häntä ei olisi saattamassa yhtään omaista. Tällöin käytännön järjestelyistä huolehtii hautaustoimisto ja seurakunta. Hautaan siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai siunauskappelissa, sairaalan kappelissa tai seurakunnan hautausmaalla. Aikoinaan oli useinkin tapana siunata vainaja hänen oman kotinsa pihamaalla ja tämä tapa on mahdollinen vieläkin olosuhteiden ollessa asialliset ja kunnioittavat.

Hautajaisten järjestelystä huolehtii ensisijaisesti vainajan puoliso, avopuoliso tai muut lähimmät perilliset, kuten lapset tai sisarukset. Poikkeuksena on tilanne, jossa vainaja on toivonut tietyn henkilön huolehtivan hautausjärjestelyistä. Tällöin tulee kunnioittaa vainajan toivetta.

Ensisijaisia kuluja ovat hautaustoimiston ja seurakunnan kulut.

Hautauskulut maksetaan ensisijaisesti kuolinpesän varoista, eli vainajan varoista. Mikäli kuolinpesä on varaton, voi avustusta välttämättömiin hautauskuluihin tiedustella esimerkiksi vainajan kotipaikkakunnan sosiaalitoimistosta täydentävänä toimeentulotukena. Näissä asioissa on paljon paikkakuntakohtaisia eroja käytänteissä. Vähävaraisen tai varattoman vainajan hautauskuluasioissa omaisia neuvotaan hautaustoimistossa. Välttämättömiin kuluihin yleensä luetaan kuuluvaksi arkku, tarvittaessa uurna, arkkuvaatetus ja vainajan kuljetus. Esimerkiksi muistojuhla tai muistomerkki eivät kuulu välttämättömiin kuluihin täydentävää toimeentulotukea haettaessa.

Hautaustoimeksiannon yhteydessä sovitaan omaisten kanssa siitä, minne tuhkat aiotaan haudata. Voi toki olla, että lopullista hautasijaa ei juuri sillä hetkellä ole vielä ollut tiedossa. Tällöin tuhkauurna jää joko seurakunnan tai hautaustoimiston säilytettäväksi. Vainajan tuhka tulee haudata yhteen paikkaan pysyvästi vuoden kuluessa tuhkauksesta. Vainajan tuhkan luovuttamiseen haudattavaksi on joitain vaihtoehtoja ja sääntöjä siitä, kuka voi ja kenelle voidaan tuhkauurna luovuttaa.

Hautaustoimilaki 7 luku 18§ Tuhkan luovuttaminen ja 19§ Tuhkan hautaaminen tai sijoittaminen, pykälien tueksi aluehalliantoviraston ehdotuksesta on asiasta valmistelu ohjeet, joita sovelletaan hautaustoimilain 18§:n edellyttämällä tavalla. Tuhkan luovutus omaiselle: Tuhka luovutetaan omaiselle aikaisintaan 2 viikkoa ennen tiedossa olevaa hautausta. Painavasta syystä ja eri anomuksella voidaan tuhka luovuttaa aikaisemmin. Hautapaikka ja hautauksen ajankohta on oltava tiedossa. Jos tuhkan hautaus tapahtuu ulkomailla, luovutetaan tuhka omaisille aikaisintaan 4 viikkoa ennen hautausta.

Omaisten kanssa voidaan sopia, että hautaustoimisto hakee tuhkan krematoriosta säilytettäväksi ja jälleen omaisille luovutettavaksi. Jotta tuhka voidaan luovuttaa yksityishenkilölle, tulee luovutuskriteerien täyttyä. Hautapaikka ja aika tulee olla tiedossa. Hakijan tulee olla henkilö, joka hautaustoimeksiannon on antanut tai hänen ilmoittamansa/valtuuttamansa henkilö. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi. Yksityishenkilölle tuhkauurnan luovuttaminen krematoriosta. Rovaniemen seurakunnasta voi yksityishenkilö noutaa tuhkauurnan haudattavaksi, mikäli näin on ennalta sovittu. Tavivaaran krematorio luovuttaa pääsääntöisesti tuhkauurnia torstai aamupäivisin klo 9-12:00 välillä. Varaus tuhkan luovutusta varten voidaan tehdä seurakunnan hauta- ja puistotoimistoon. Jos tästä aikataulusta on tarve poiketa, tulee siitä sopia seurakunnan ja tuhkaajan kanssa erikseen. Hautaustoimisto yleensä ilmoittaa krematorioon tiedon siitä, kenelle tuhkauurna voidaan luovuttaa.

Tuhkan sirottelu yksityiselle maalle on mahdollista. Silloin tarvitaan valtakirja maanomistajalta/omistajilta. Valtakirjasta tulee ilmetä kiinteistötunnus, osoite, suostumus maanomistajilta sekä maanomistajien nimet ja allekirjoitukset. Myös vainajan tiedot tulee käydä selville valtakirjasta. Hautaustoimisto tai seurakunta tarvitsee valtakirjan viimeistään siinä vaiheessa, kun tuhkauurnaa tullaan noutamaan. Kun tuhkauurna on luovutettu yksityishenkilölle, siirtyy vastuu tuhkan säilytyksestä ja hautauksesta samalla. Kaikissa tuhkaukseen liittyvissä asioissa hautaustoimistot neuvovat teitä.

Kun suru kohtaa esimerkiksi läheisen kuoleman vuoksi, saattaa se saada ajattelemaan myös omaa kuolemaa ja elämän haurautta. Kuolemasta puhuminen ei välttämättä ole se helpoin ja arkisin keskustelun aihe. On kuitenkin hyvä tietää, että myös omista toiveista on oikeus ja mahdollisuus puhua ja kirjoittaa niistä esimerkiksi Hautausjärjestelyni-vihkosen kansien väliin. Näitä vihkoja voi noutaa meidän toimistoltamme veloituksetta.

Voit ilmaista omien toiveidesi osalta monia asioita. Onko sinulla toiveissa tuhkaus vai arkkuhautaus? Millainen vaatetus arkkuun? Siunaustoimituksen yhteydessä mahdollisesti soitettavat virret tai muu musiikki? Haluatko muistojuhlan ja olisiko siellä millainen tarjoilu? Onko sinulla arkun suhteen toiveita? Kirkko tai kappeli, jossa haluat siunaustilaisuuden pidettävän? Vai tahdotko kirkollisia toimituksia ollenkaan? Onko sinulla toive hautapaikan suhteen? Tai jos olet valinnut polttohautauksen, niin onko sinulla toivetta siitä, minne tuhkasi sirotellaan tai haudataan? Myös muistomerkkeihin liittyvissä asioissa voi esittää omia toiveita.

Voit kertoa myös toiveesi siitä, mikä hautaustoimisto hoitaa käytännön järjestelyt. Hautausjärjestelyt -vihkosta voi säilyttää kotona, jolloin siitä on hyvä kertoa uskotulle ystävälle tai läheiselle. Vihkosen voi tuoda myös säilytettäväksi siihen toimistoon, jonka itse on eläessään valinnut järjestelyjen toteuttajaksi. Tällöin siitä tehdään jäljennös toiselle osapuolelle ja tästä suunnitelmasta on jälleen hyvä kertoa myös omille läheisille.

Toiset tahtovat määritellä omia asioita pidemmälle ja tekevät hautaustestamentin valitsemansa hautaustoimiston kanssa. Tästäkin on hyvä kertoa läheisille, jotta he ovat tietoisia toiveestasi ja voivat kunnioittaa sitä. Hautaustestamentti on virallinen asiakirja, johon voi määrätä lähes kaikesta hautajaisiin liittyvästä. Se on asiakirja, joka velvoittaa toimimaan kuten siinä määrätään. Testamentin lisäksi tehdään hautaussuunnitelma, joka on ikään kuin testamentin tueksi laadittu toimintaohje. Suunnitelmaa voi vuosien saatossa täydentää.

On tärkeää kuitenkin huomioida, että esimerkiksi Hautausjärjestelyni -vihkosta tai hautaustestamenttia ei kannata viedä säilytettäväksi esimerkiksi pankin tallelokeroon. Yleensä tallelokerolle omaiset saavat pääsyn vasta siinä vaiheessa, kun kaikki käytännön hautausjärjestelyt on jo hoidettu ja näin toiveitasi ei ehditä huomioida.

Vaikka surun kohtaaminen ja hautausjärjestelyiden aloittaminen voi olla hyvinkin vaikeaa, saattaa asioiden hoitamista hieman helpottaa se, kun tietää mitä poismenneen läheisen toiveissa on ollut.

Me autamme mielellämme kaikissa hautaukseen liittyvissä kysymyksissä ja käytännön järjestelyissä.

 


Virallinen Hautaustahto -asiakirja netissä